JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sputtrad film från Växjö gör mobilen starkare

Sputtrad film från Växjö gör mobilen starkare

En mikrometertunn film gör skärmen hos smartmobiler och läsplattor nästintill okrossbar, ett vanligt fönsterglas blir tre gånger hårdare. Filmen har utvecklats av forskare från Linnéuniversitetet och Linköpings universitet.

Kemiskt består filmerna av grundämnena kisel, syre och kväve – för vilka forskning finns rapporterad – och ytterligare ett grundämne: magnesium.

– Det är kombinationen av dessa fyra grundämnen som gör att filmen får intressanta egenskaper, samtidigt som den fortfarande släpper igenom synligt ljus, säger docent Sharafat Ali som är ledare för projektet i ett pressmeddelande.

Filmen framställs med hjälp av en teknik som kallas magnetronsputtring. Den kan sedan läggas på olika typer av tjockare material. Speciellt intressant i forskningen har varit att lägga filmerna på vanligt fönsterglas. Detta bryter då ljuset betydligt mer och blir framför allt upp till tre gånger hårdare än ett obehandlat fönsterglas. Det nya materialet kommer därför att vara intressant att använda i exempelvis fordon, smarta mobiler och läsplattor.

Forskningresultaten har nyligen publicerats som en så kallad rapid communication i den vetenskapliga tidskriften Vacuum (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)