JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fyrdubblar räckvidden och dubblar datatakten

Nästa version av Bluetooth kommer att ha avsevärt förbättrad räckvidd, datatakt och positioneringsfunktioner. Ambitionen är att Bluetooth 5, som släpps i slutet av året eller i början av nästa år, ska bli ett förstahandsval för IoT i hemmet.

– Bluetooth 5 kommer att förändra hur människor upplever IoT när det är något som sker enkelt och utan ansträngning, säger Mark Powell som är chef för Bluetooth SIG.

En funktion som förbättras är massutskick som görs av så kallade beacons, en enhet som gör massutskick till alla som är inom räckvidden. För den här typen av sändningar, som även kan användas för positionering, ökar kapaciteten med 800 procent.

Tittar man istället på räckvidden ska den öka upp till fyra gånger vilket ska räcka till att täcka ett hem eller en kommersiell lokal.

Dessutom dubbleras den maximala datatakten utan att effektförbrukningen ökar. Hur förbättringarna ska åstadkommas framgår inte av pressmeddelandet från Bluetooth SIG.

Idag finns det över åtta miljarder Bluetoothenheter i drift enligt intresseorganisationen som har 30 000 medlemmar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)