JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk teknik ska hålla och släppa internetsatelliter

Svensk teknik ska hålla och släppa internetsatelliter

Ruag Space har fått en order värd en halv miljard kronor på dispensersystem till det framtida satellitnätet Oneweb.

Ruag Space, svenskt dotterbolag till den schweiziska flyg- och rymdkoncernen med samma namn, har fått en jätteorder från bolagskonsortiet bakom Oneweb.

För att klara beställningen ska Ruag Space fördubbla sin produktionskapacitet i Linköping. Det sker genom att företagets svenska dotterbolag bygger en ny fabrik där, vilket Ruag Space berättade i fredags (länk).

Ambitionen med Oneweb är att ge internetåtkomst åt de som i dagsläget inte har det, det vill säga fler än en miljard hushåll runt om i världen. Det siktar man på att göra genom att skjuta upp 640 satelliter i omloppsbana runt jorden på 1200 kilometers höjd.

Oneweb sponsras av många företag däribland Qualcomm och Coca-Cola.

Linköpingsföretaget ska leverera 21 dispensrar  – alltså den anordning som fäster de små internetsatelliterna vid raketen som de ska sändas upp med. Satelliterna ska skickas upp 32 stycken i taget.  I beställningen ingår också utrustning som ska separera satelliterna från raketen.

Uppskjutningarna väntas ske från tre raketbaser, en i Franska Guyana och två i Ryssland, och pågå åren från 2018 till 2020.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)