JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska AR-pionjären går till sjöss

xm

Svensk augmented reality-pionjär går till sjöss

XM reality har fått vad företaget betecknar som en genombrottsorder från ett stort sjöfartsföretag. När ett fartyg långt ut till havs drabbas av tekniska svårigheter kommer besättningen att få vägledning av en expert på land via XM realitys uppkopplade skärmglasögon.

– Detta är en genombrottsorder för oss, då det representerar ett stort antal system från en enskild kund, säger XM realitys vd Johan Castevall.

– Det är också ett genombrott inom sjöfarten, en bransch som är idealisk för den här tekniken. Marin utrustning kan vara svår att underhålla, då rederierna är angelägna om att fartygen ligger i hamn så kort tid som möjligt. Med våra system kan de få bättre avkastning på tillgångarna, eftersom utrustningen nu kan servas under gång, säger Johan Castevall.

Kunden lanserar ett serviceprogram för support medan fartyget befinner sig till havs.  

Via skärmglasögonen ser och hör experten och fartygsingenjören samma sak, och experten kan dessutom addera grafik som vägledning. Experten sitter i själva verket vid sitt skrivbord på kontoret, som kan vara på andra sidan jordklotet, och interagerar med fartygsingenjören via överföring av ljud och bild i realtid.

Fartygsingenjören kan röra sig fritt och använda båda händerna. Genom att se och följa expertens handgrepp, gester och grafiska indikatorer, och samtidigt använda handverktyg och avancerad utrustning, kan fartygsingenjören genomföra avancerad service.

Augmented reality (AR) innebär att realtidsvideo blandas med datorgrafik för att tydliggöra eller kompletterar skärmbilden. XM realitys nisch är att använda AR för att ge teknisk support på distans.

Läs mer om XM reality! (länk till sökning i i Elektroniktidningens arkiv)

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)