JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Google bromsar fiberutrullning

– överväger trådlösa länkar

I San Jose, Palo Alto och Mountain View skjuter nu Google upp sina leveransdatum för bredband. Orsaken tros vara att Google upptäckt och undersöker möjligheten att erbjuda Internet via trådlös länk.

Den kanske starkaste indikationen är att tekniker på företag som sköter fiberinstallationen enligt tidningen San Jose Mercury News fått höra att Google ”omvärderar hela projektet eftersom de funderar på att börja köra trådlöst”.

Något som harmonierar med teorin är att Google Fiber i april fick tillstånd att testa bredbandstjänster i 3,5 GHz i Kansas City.

Vid ett aktieägarmöte nyligen sade dessutom Eric Schmidt, ordföranden för Googles moderbolag Alphabet följande:

– Det verkar som om det numera finns trådlösa punkt-till-punkt-lösningar som blivit billiga på grund av förbättringar i halvledartekniken. Sådana lösningar kan vara billigare än att gräva upp folks trädgårdar, och ändå leverera gigabitprestanda.

Googles officiella kommentar till San Jose Mercury News är att Internetutrullningen på nämnda och andra orter kommer att fortsätta, men att det måste ske ”i harmoni med vår produktplan” och ”ta hänsyn till lokala utmaningar.”

Etablerade Internetoperatörer som Verizon och AT&T erbjuder fast Internet via LTE och pratar även om billigt fast Internet som en av de primära tillämpningarna av kommande 5G-teknik.

Google Fiber finns idag i Atlanta, Kansas City, Provo, Nashville och Austin, och utrullningen pågår i San Francisco.

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus