JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 1 april 2020 VECKA 14

ABB-roboten Yumi har fått utmärkelsen ”Golden Finger”. Det är första gången denna utmärkelse delats ut – tanken är att den ska markera början på Kinas strategi ”Made in China 2025” som syftar till att förvandla Kina till ett ledande tillverkningsland internationellt.

Inom knappt tio år vill Kina ligga i spetsen när det gäller tillverkning. Landet ska inte bara hantera massproduktion av ett fåtal produkter, utan även hantera mindre serier.

För att nå dit krävs produktivitetsförbättring och förändring av landets tillverkningsfokus. Därav intresset för flexibla robotar som ger hög kvalitet, men också snabbt kan anpassa sig till små produktionsserier

Redan idag hamnar var fjärde robot som säljs i Kina. Enligt International Federation of Robotics såldes omkring 68 000 enheter i Kina under 2015. Det är 17 procent fler än året innan.

Under robotteknikarrangemang, Ciros – som är ett av världens största robotteknikarrangemang och nyligen gick av stapeln i Shanghai – lyftes den tvåarmade ABB-roboten Yumi fram som en industriell framgång. Roboten utnämndes till ”en av de bästa industriella robotarna 2016”, enligt ABB.

Yumi är en så kallad kollaborativ robot. Det betyder att den riskfritt kan arbeta sida-vid-sida med människor.

Förra våren börjar flera Yumi bland annat att tillverka laddningskorten till svenska Myfcs nya bränslecellsladdare (länk). Och i julas var det säkert många här i Sverige som personligen träffade Yumi, då roboten hjälpte tilla tt slå in julkpallar på elektronikkejdan Mediamarkt (länk).

I våras uppmärksammades Yumi även på Automatica-mässan i München, då roboten tilldelades uppfinnings- och entreprenörspriset IERA (Invention and Entrepreneurship Award).

 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)