JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise


Ryska internationella mjukvarukonsulten Luxoft får ytterligare 40 anställda i och med köpet av svenska Pelagicore, som utvecklar mjukvara för användargränssnitt i bilar.

Svenska Pelagicore, med kontor i Göteborg och München, utvecklar programvara för infotainment i bilar – allt från den maskinnära programmeringen av styrkretsar upp till grafik och interaktion. Företaget sitter  på kompetens inom användandet av öppen källkod inom det här området, och är drivande medlemmar i både Genivi och Qt automotive.

Pelagicores grundare Alex Diebald och Mikael Söderberg kommer att fortsätta leda Pelagicorekontorens verksamhet.

Luxoft har 11000 anställda och servar 170 kunder, bland dem Boeing, Ford och Deutsche bank. Företaget levererar affärskritisk och verksamhetskritisk programvara byggd med stöd i egenutvecklade komponenter inom områdena finans, energi, teknik, resor och flyg, telekom och fordon.

Inom fordonselektronik har Luxoft lösningar för bland annat telematik, användargränsnitt, ADAS och användargränssnitt – det sistnämnda Pelagicores specialitet.

I pressmeddelandet om köpet påpekar Luxoft att Pelagicore har goda relationer inom inom fordonsbranschen med såväl viktiga OEM-företag, tier-1-företag som komponenttillverkare

Luxoft pekar ut Pelagicores öppenkodsstack och expertis som något som kan hjälpa Luxoft att vidareutveckla sina erbjudanden inom fordon.

Luxoft hoppas dessutom att Pelagicores lösningar ska kunna migreras till  telekom, konsumentelektronik, medicinteknik och andra vertikaler inom inbyggda system.

Pelagicore tror att anslutningen till Luxoft öppnar möjligheten för Pelagicore att dels ta större engagemang och dels sprida sina lösningar till en större marknad. Dessutom kan Pelagicores nuvarande kunder dra nytta av kompletterande kompetens hos Luxoft inom inom sjlävkörande bilar, ADAS, IoT, navigation och telematik.

Luxoft har kontor jorden runt, men utvecklingen sker huvudsakligen i Östeuropa och Vietnam. Hälften av personalen finns i Ukraina och 29 procent i Ryssland. Luxoft säljer programvarutjänster som är billiga i väst eftersom personalen bor i fattiga länder och har låga löner.

Företaget grundades i april 2000 i Moskva och vd sedan dess är Dmitry Loschinin. Två viktiga kunder är Deutsche Bank och UBS.

Företaget är registrerat på Brittiska jungfuörana, har huvudkontoret i Schweiz och handlas på New York-börsen. Denna utlokalisering gör det lättare för företaget att komma runt handelsrestriktioner från USA och EU.

Styrelsen och runt hundra konstruktörer flyttade till Schweiz år 2014 på grund av konflikten i Ukraina. Det skedde efter önskemål från europeiska och amerikanska kunder.

Företaget har ett säljkontor i Stockholm sedan i julas med fokus på telekom och fordon.

Läs om Pelagicore i Elektroniktidningens arkiv (länk), särskilt det här reportaget från 2015, ”Från kisel till pixel”.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)