JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia låter drönare placera ut basstationer

Den som snabbt behöver öka kapaciteten i sitt mobilnät kan ta hjälp av drönare att placera ut små solcellsdrivna basstationer. Tekniken kommer från Nokia och demonstrerades nyligen i Sunnyvale, Silicon Valley.
Ett av problemen när man ska förtäta mobilnätet med småceller är att dra fram el och fiber. Med F-Cell ska man slippa det samtidigt som utplaceringen kan ske med drönare.

Den lilla basstationen har utvecklats av Bell Labs, det finska företagets forskningsorganisation i USA. I centrum finns en så kallad F-Cell med 64 antenner som via massiv mimo ger åtta länkar till andra F-Celler. Allt är solcellsdrivet och så energisnålt att solcellerna ryms på basstationens yta.

Arkitekturen stödjer kommunikation utan att sändare och mottagare har fri sikt samtidigt som det fungerar både med frequency division duplex (FDD) och time division duplex (TDD).  Cellerna har upp till åtta kanaler på 20 MHz vardera vilket ger en datatakt upp till 1 Gbit/s över existerande LTE-nät.

Nokia genomförde en demonstration i måndags vid sitt kontor i Sunnyvale då en drönare lyfte upp en basstation på taket.

Företaget säger inget om när tekniken kan bli tillgänglig kommersiellt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)