JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VR-teknik för 5G

KTH ska tillsammans med Tobii och Ericsson ta fram en mobil prototyp för 5G-nätet som ger virtuell verklighet och har inbyggd ögonspårning. Projektet stöttas av Vinnova.

– Visst finns det mobil VR-teknik redan, men dagens lösningar är begränsande. Man sitter fast med en sladd i en stor dator. De drar därtill mycket ström och har dålig upplösning. Det finns inte heller särskilt mycket innehåll att tillgå, säger Konrad Tollmar i ett pressmeddelande.

Han är projektledare för SEEN (Smart Eye-tracking Enabled Networking) där KTH tillsammans med Tobii och Ericsson ska utveckla nästa generations Virtual Reality men också Augmented Reality (AR).

– Vi ska tillsammans med Tobii implementera ögonspårning i en VR-hjälm. I och med att vi vet var användaren tittar behöver vi bara leverera bild med hög kvalitetet just där, och kan låta resten hålla lägre kvalitet. På det sättet blir VR-tekniken energimässigt mycket mera effektiv, och dataöverföringsmängden blir lägre.

Enligt Konrad Tollmar kommer upplevelsen i mångt och mycket att likna hur vi normalt ser på vår omgivning, där bilden är skarp där vi tittar och inte fullt lika skarp i periferin.

Det långsiktiga målet är att det ska mynna ut i en konsumentprodukt för mobilt VR, med den överkomliga prislapp som en sådan har.

Projektbudgeten är på 8,3 miljoner kronor varav Vinnova bidrar med cirka hälften.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)