JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart belysning attraherar 10 miljoner

Intensiteten och färgtemperaturen i belysningen påverkar oss utan att vi märker det. Rätt kombination gör att vi presterar mer och sover bättre. Allt enligt Lundabolaget Brainlit som utvecklar intelligent styrning av belysningen och nu tar in tio miljoner kronor för att kunna skala upp försäljningen.

Brainlit grundades 2012 av telekomveteranen Tord Wingren för att utveckla ett dynamiskt återkopplande och självlärande belysningssystem baserat på idéer som han patenterat. Ett viktig bidrag kommer från överläkare Klas Sjöberg och hans medicinska uppfattningar om människans hälsa och välbefinnande.

Företaget omsatte 4 miljoner kronor i fjol och sysselsätter tio personer.

Ljuset i de lysrörsliknade takmodulerna som Brainlit installerar kan styras i både styrka och färgtemperatur. I ett referensprojekt på Lindeborgsskolan i Malmö har två examensarbetare visat på goda resultat både när det gäller prestationer och sömn.

I klassrummet som utrustats med Brainlits belysningssystem var ljuset maximalt på morgonen med 1050 lux och en blåaktig ton på 6500 K. Värdena gjorde enligt studien eleverna piggare och undertryckte melatoninhalten.

Före lunch sänktes intensiteten till 80 procent och färgtemperaturen ändrades till 4000 K för att anpassa eleverna till ljuset utanför klassrummet.

Efter lunch ökades intensiteten till 90 procent med 5000 K. Det är något lägre än på morgonen eftersom halten av melatonin var lägre än på förmiddagen men samtidigt tillräckligt högt för att motverka den trötthet som matintaget ger.

Senare på eftermiddagen justerades ljuset till 3500 K och 70 procent för att inte undertrycka melatoninhalten ytterligare.

Förutom skolor och kontor finns potentiella kunder i vård och omsorg, hotell och konferensanläggningar liksom vid djurhållning.

Brainlit tar nu in tio miljoner kronor för att få fart på försäljningen. Bland investerarna finns Sony Mobiles tidigare vd Bert Nordberg, Anders Göransson med Solänginvest samt Johan Lenander och Ludvig Linge, TAT:s grundare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)