JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 15 juli 2020 VECKA 29

Det handlar om en nationell satsning där små- och medelstora tillverkande företag i Gävleborg och Dalarna deltar. Syftet är att hjälpa företagen att investera i automations- och robotlösningar för ökad tillväxt och konkurrenskraft.

– Vi ser fortfarande att svenska företag har en bristande erfarenhet av automation, digitalisering och robotisering, säger Åsa Nordin, chef för Robotdalens kärnområde industrirobotik.

Förhoppning är att Automationsutmaningen ska ändra på detta. Satsningen går ut på att hjälpa företag att sänka robottröskeln, det vill säga underlätta för dem att robotautomatisera hela eller delar av sin produktion, för att på så sätt bli mer konkurrenskraftiga.

Robotdalen började med detta redan 2003. Sedan dess har över 250 förstudier på SME-företag inom tillverkningsindustrin gjorts.

I mars startar ytterligare en omgång. Då ska ett 30-tal företag i Gävleborg/Dalarna få chans att höja sin kompetens kring robotiserad automation. Det ska ske genom ett heldagsseminarium samt efterföljande utbildningar, besök från automationsexperter och genomförande av behovsanalyser.

– Orsakerna till den låga investeringstakten varierar, men de främsta skälen kan vara bristande upphandlingskunskaper, outbildad personal, samt avsaknad av robot- och automationslösningar för små tillverkningsserier, säger Åsa Nordin.

Målet är att cirka tio av företagen som deltar denna omgång ska gå vidare med förstudier som leder till investeringar i robotautomation.

Automationsutmaningen finansieras av Tillväxtverket, som ett pilotprojekt i Gävleborg och Dalarna. Förutom Robotdalen deltar IUC Dalarna, Swerea/IVF, Högskolan i Gävle och Högskolan Väst.

 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)