JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Djupa neuronnät Nvidias guldgruva

Vinsten per aktie ökade med 117 procent mellan sista kvartalet 2015 och 2016 för amerikanska Nvidia. Förklaringen är företagets dominans inom hårdvara för AI-tekniken djupa neuronnät.

Under konsumentelektronikmässan CES visade Nvidia upp en liten kula med mikrofon och högtalare som fungerar som en länk till Googles röststyrda assistent Assistant.

Det är en trevlig produkt, men den är långt ifrån den typ av produkt som Nvidia tjänar storkovan på just nu.

Nej, förresten, inte ”långt ifrån”. Det som Nvidia tjänar pengar på är nämligen den hårdvara som driver nämnda Google Assistant. Och även alla andra tjänster som utnyttjar AI-tekniken djupa neuronnät (deep learning).

AI-forskarna upptäckte för några år sedan att grafikkort var en utmärkt plattform för de massivt parallella algoritmer som djupa neuronnät använder. Nvidia såg tillväxtpotentialen i  djupa nät och reagerade genom att skruva på parametrarna till sin nya grafikkretsar för att göra dem ännu bättre på djupa neuronnät. 

Idag släpper företaget grafikkretsar som är primärt optimerade för deep learning medan grafikfunktionen finns kvar närmast som en bonus.

Sedermera har Intel börjat trimma sin Xeon Phi-familj för deep learning och dedikerade kommersiella asicar har börjat annonseras. 

Men Nvidia kommer förmodligen att fortsätta att tjäna stora pengar på sitt  försprång ytterligare ett par år och företagets börsvärde har ökat med svindlande 360 procent under de senaste tolv månaderna.

Grafikkorten sitter i både pc och serverhallar, och snart även i superdatorer dedikerade till djupa neuronnät. 

Nvidia omsatte 2,17 miljarder dollar under det fjärde kvartalet 2016. Det är en ökning med 55 procent.

Bland kunderna finns Google, Amazon och Microsoft. 296 miljoner av omsättningen gick till deras och andras  datacenter, vilket var en fördubbling.

På fordonsmarknaden sitter kretsarna bland annat i självkörande bilar. Här var tillväxten ”bara” 38 procent och omsättningen 128 miljoner dollar. Hårdvaran för självkörning kommer att explodera om och när självkörningen går vidare från experiment till volymer. Nvidias kretsar dominerar helt i experimentbilarna.

Nvidias tillväxt handlar inte bara om djupa neuronnät. Inom datorspel var omsättningen 1,35 miljarder, vilket var en ökning med 65 procent.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)