JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. JLT har tänt på alla cylindrar

Svenska JLT Mobile Computers har vind i seglen. Efter en strategiändring för fem år sedan har det lyft rejält. Förra året blev ett rekordår. Omsättningen ökade med över 50 procent och produktionen dubblerades i både Sverige och USA. Per Holmberg, vd på JLT, berättar om förändringen och framtiden.

För bara fem år sedan led Växjöföretaget JLT – som utvecklat tåliga datorer i över 20 år – av röda siffror. Situationen krävde en strategiändring och beslutet föll på att enbart satsa på kunder som kräver riktigt hög prestanda, tålighet och tillförlitlighet. Likaså såg företaget till att rationalisera i komponent- och produktionskedjan.

Resultatet kom som ett brev på posten. Röda siffror blev snabbt svarta och 2016 blev ett rekordår. Omsättningen ökade med över 50 procent, till 126,9 miljoner kronor, från 2015, som faktiskt också var ett kanonår.

Om du tittar i backspegeln. Vad är du mest nöjd med under 2016?

Per Holmberg

– Flera saker faktiskt. Det känns som att JLT tänder på alla cylindrar just nu, säger Per Holmberg.

Han berättar att en satsning i USA på eget bolag och eget varumärke börjar ge resultat. Samtidigt gick det även riktigt bra i EMEA.

Under 2016 lyckades JLT knyta ihop flera affärer med nya kunder. En konsekvens av det är att produktionskapaciteten under året fördubblades i både Sverige och USA.

Hur klarade ni det? Har ni nyanställt i Sverige?

– Ja, tillsammans med vår produktionspartner ökade vi arbetsstyrkan i produktionscellen plus att vi ökade antalet skift för att klara av den ökade efterfrågan.

– Jag kan tyvärr inte gå in på exakt hur många som jobbar i produktion, men vi har mer än fördubblat styrkan under förra året.

Den egenkontrollerade produktionen som ligger i nära anslutning till utvecklingen lyfter Per Holmberg fram som en viktig konkurrensfördel för JLT.

Likaså har lanseringen av den nya datorn JLT1214P fallit mycket väl ut. Bland annat fick USA-organisationen nyligen en order värd 9 miljoner kronor från ett av världens största transportföretag.

JLT1214P bygger i grunden på samma stryktåliga plattform som JLT:s tidigare produkter. Fast nykomlingen har högre prestanda och en del nya finesser.

– Vi har bland annat uppgraderat pekskärmen till vår nya PowerTouch-teknologi som gör den näst intill okrossbar och väldigt tålig mot förslitningar. Därmed elimineras den största källan till att en dator fallerar och måste in på service, säger Per Holmberg och han fortsätter,

– Skärmen är dessutom väldigt ljusstark och skarp. Användarupplevelsen är jämförbar med en konsumentprodukt som en iPad, vilket är viktigt inte minst för den yngre generationen användare.

Det strategiska samarbetet med Navis, som JLT ingick för två år sedan, har också visat sig vara lyckosamt.

Navis utvecklar mjukvara för hamnindustrin, så kallade TOS (Terminal Operating System). Numera körs Navis mjukvara på JLT:s datorer främst i hamnkranar och andra hamnfordon.

– Genom att Navis har validerat funktionaliteten av datorn och dess mjukvara tillsammans vet kunderna att det fungerar effektivt och tillförlitligt. I flera fall har en hamnkund valt JLT:s datorer på grund av detta, förklarar Per Holmberg.

Om JLT blickar framåt är det inga stora förändringar som planeras. Företaget fortsätter att fokusera på det övre marknadssegmentet, speciellt inom lager, transport och hamnar. Nya produkter ska lanseras, samtidigt som äldre avvecklas.

På er hemsida annonserar ni efter folk. Vad söker ni?

– Vi kommer att förstärka och utveckla organisationen både i Sverige och USA, speciellt inom försäljning och utveckling. Just nu söker vi två försäljningschefer i Norden och Centraleuropa, liksom en FAE och en utvecklingsingenjör här i Sverige, säger Per Holmberg och han tillägger,

– I USA har vi nyligen även förstärkt organisationen med två tekniker.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)