JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Scania och Ericsson för effektivare transport

I Scania One som lastbilstillverkaren Scania lanserade på Mobile World Congress (MWC) idag, sitter mjukvara från Ericsson. Det handlar om en teknikplattform för uppkopplade fordon som ska effektivisera transportsektorn genom att koppla samman åkerier, förare och kunder.

Samarbetet mellan Scania och Ericsson presenterades idag i Barcelona.

Plattformen som Scania utvecklat är tänkt att effektivisera dagens ineffektiva transportbranschen, där långtradarna i snitt påstås gå tomma 40 procent av sin körtid.

– Det handlar om att samla på sig väldigt mycket data och information och sedan använda den på ett smart sätt för att göra våra kunders verksamhet mer lönsam och mer effektiv och skapa nya affärsmodeller, säger Scanias vd Henrik Henriksson till TT.

I plattformen Scania One sitter mjukvara från Ericsson. Det är den första produkten som bygger på telekomföretagets nya plattform, Connected Vehicle Marketplace.

Tanken är att åkerier och fordon som ansluts till plattformen ska få tillgång till en mängd tjänster. Här ingår bland annat en förenklad variant av Scanias Fleet Management; ett program som ger åkerier och Scania information om exempelvis ett fordons position och bränsleförbrukning.

Scania påpekar att plattformen har en öppen arkitektur, så tredjepartsutvecklare kommer att kunna bygga egna tjänster.

Hittills har Scania One har betatestats, medan planen är att den ska lanseras brett i maj i år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)