JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Servomotor vann Inission Award

Inission awardServomotor vann Inission Award

När kontraktstillverkaren Inission för fjärde året utsåg vinnaren i sin innovationstävling var det Simplex Motion som kammade hem förstapriset. Företaget har utvecklat en servomotor med halverad vikt och dubblerat moment.

– Vi har trollat bort en extern komponent, enkodern, förklarade en glad vd Mikael Rittander när han mottog priset på SEE-mässan igår.

Företaget får tillverkningstjänster för upp till en miljon kronor under ett år av kontraktstillverkaren Inission.

Tidigare tävlingar har visat att det har varit svårt för vinnarna att komma igång med produktionen så i år hade priset kompletterats med konsulttjänster från Prevas till ett värde av maximalt 250 000 kronor.

Det unika med Simplex nya motor SM100A är att den saknar den externa enkoder som normalt används för att styra motorn. Trots det har den samma noggrannhet som dagens servomotorer med ungefär 0,1 grad per varv.

Återkopplingen görs istället via motorns magnetfält.

Motorn används vid datorstyrd borrning, fräsning, gravering, datorseende, robotar, verktyg, hjälpmedel och i olika typer av automatiserade processer. Vinsten ska bland annat gå till att ta fram fler versioner av motorn som kommer att finnas i 10, 20 och 50 watt.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)