JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 30 miljoner till forskning om energieffektiva fordon

Sitter du kanske och grubblar över en radikal idé om hur fordon skulle kunna bli energieffektivare? Energimyndigheten tycker att du ska utforska dina visioner. Det finns pengar att hämta.

DET HÄR KAN GE FORSKNINGSMEDEL

Följande ämnen och frågeställningar är särskilt prioriterade:

• Implementering och användning av nya fordonskoncept ur sociala och affärsmässiga perspektiv och drivkrafter för detta.
• Livscykelanalys (LCA) och hållbart resursutnyttjande
• Tillämpning av lättviktiga, förnybara och återvunna material samt annan teknik för att minimera fordonens och arbetsmaskinernas energi- och resurs­användning

Om 20 år är våra fordon radikalt mer energieffektiva och resurssnåla. Det är i alla fall Energimyndighetens vision. Myndigheten lämnar nu ett eget bidrag på vägen mot det målet och utlyser 30 miljoner kronor till akademisk forskning i ämnet.

Vägfordon är prioriterade, men myndigheten ser gärna också sökande med projekt kring arbetsfordon.

Forsknings­programmet heter Energieffektiva fordon och utlysningen gäller ”energi- och resurseffektiva, fossilfria fordon och arbetsmaskiner med låg miljö- och hälsopåverkan”.  

– Särskilt angeläget är humanistiska och samhällsvetenskapliga projekt, som gärna får vara tvärvetenskapliga, skriver myndigheten. 

Projekt som beviljas stöd kan tidigast starta 2017-07-01 och som längst pågå till 2021-12-31. Varje projekt får maximalt ansöka om 9 miljoner kronor i stöd.

Ansökningstiden går ut den andra maj klockan 14.00.

Den fullständiga utlysningstexten finns här (pdf).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)