JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xiaomi köper 59 Casiopatent

Kinesiska mobiltillverkaren Xiamo fortsätter sina ansträngningar att bygga upp en patentportfölj inom mobilteknik med nya inköp.

Xiaomi är en av de fyra mobiltillverkare som tillverkar sina egna processorer, vid sidan av Samsung, Apple och Huawei.

Eftersom företaget bildades så sent som 2010  har det ingen patentportfölj att kvitta mot de etablerade konkurrenternas. Licensräkningarna stackar därmed upp sig och gör företagets lågprisprofil till en utmaning.

Att försöka tacka nej till att betala leder till kostsamma rättegångar, har företaget upptäckt, bland annat i en tvist med Ericsson. 

I slutet av februari lanserade företaget sin första egna processor, Surge S1. Den är en åttkärna tillverkad i 10 nm. Fyra Cortex A57:or är klockade i 2,2 GHz för tunga jobb och fyra i 1,5 GHz när det är viktigare att spara ström. Första kunden är Xiaomi själv – den används i den samtidigt lanserade modellen Mi 5c (bild ovan).

Istället försöker nu företaget bygga upp en portfölj. Men det är inte gjort i en handvändning. För tvåår sedan sade Xiamos vd Lei Jun såhär:

– Om tio år kommer vi att ha tiotusentals patent.

För att nå dit har Xiaomi inte bara börjat söka egna patent i högt tempo, utan köper också upp patent som erbjuds på marknaden.

Att Xiaomi i fjol köpte patent från Broadcom, Intel och Microsoft är känt sedan tidigare. 

Från Intel köpte Xiaomi 332 patent. Från Broadcom 15 patent och fyra patentansökningar.  

Från Microsoft köpte Xiaomi 1500 patent och tecknade dessutom ett korslicensavtal. Microsoft fick som belöning Office och Skype förinstallerad på Xiaomis Androidmobiler.

Nu visar överlåtelsehandlingar på det amerikanska patentverket att en affär ägde rum också med Cisco i fjol. 59 patenttillgångar övergick i juli från Cisco till Xiaomi. Patenten rör kamera-, bild- och bildbehandlingsteknik.

Som ytterligare förstärkning har Xiaomi fått tekniköverföring från statsägda Datang Telecom.

Xiaomi säljer idag telefoner i Kina, Taiwan, Hong Kong, Singapore, Malaysia, Filippinerna, Indien, Indonesien och Brasilien, men är på väg att lansera sig i väst.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)