JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trafikvarnaren vann igen 

1,2 miljoner kronor – det får H&E Solutions som vinnare av kontraktstillverkaren Inissions pris Innovation Award. Andra kvartalet nästa år hoppas H&E gå i volymproduktion med sin teknik, som varnar fordon för annalkande brandbilar och ambulanser.

DE BESEGRADE

Vad gäller Inissions pris, fick en sensornod från Combiq se sig besegrad, liksom ett robotstyrt greppverktyg, från Tendo.

Combiq har byggt IoT-lösningar sedan 2008. Nu tar företaget fram en sensorpuck med tillhörande plattform som sträcker sig ända till molnet.

Tendos exoskelett-handske riktar sig till de drygt fem procent av västvärldens befolkning som lider av grepprelaterade funktionsnedsättningar. Handsken kombinerar artificiell styrka med träning.

De tre företagen grillades på scenen på mässan Elektronik  i Göteborg, som i en gameshow. De fick bland annat svara på frågor som ”var ser ni er själva om tio år” och vilka personliga styrkor och svagheter som företagsledningen hade.

Läs Inissions eget rafflande reportage om den stora finaldagen! (länk) Prova att läsa högt och artikulera med Nils Jerrings nasala journalifilmsröst.

Om du känner igen idén, är det kanske för att H&E Solutions vann en Embedded award i höstas på mässan Embedded conference Scandinavia, i studentklassen.

Studentskapet är dock numera lagt på is. Fem personer jobbar heltid i företaget och två deltid. Just nu annonserar de efter en rf-specialist.

– Det finns ett par utmaningar kvar i tekniken, men vi tror att vi kommer att gå i mål, berättar Mikael Ernberg.

Arbetet handlar om producerbarhet och sänkta kostnader, och dessutom om certifieringskrav som företagets MVP (minimum viable product)  ännu inte möter.

H&E utnyttjar bilstereons RDS-teknik, som tar över ljudet oavsett om du lyssnar på radio eller cd.  

Sändaren sitter i utryckningsfordonet. Till skillnad från de trafikrapporter du hör i bilradion ibland, går dessa sändningar endast ut till bilar som är i den omedelbara geografiska närheten.

Prevas och Inission hjälper till med industrialiseringen – priset är delvis en sorts rabatt. Med Prevas har H&E ett utvecklingssamarbete, medan Inission ska hjälpa till att sätta upp produktionen.

Denna vecka monterar H&E inspelningsutrustning på ambulanser och brandbilar för att samla in data under en månad. I höst utrustas utryckningsfordon med prototyper.

Redan andra kvartalet 2018 hoppas H&E att produktionen ska vara igång.

Testerna görs med landsting och ambulanstjänstföretag. Men kundfokus ligger längre ner i näringskedjan, på leverantörer av blåljus och ambulanser.

– Prioriteten ligger på integrationspartners och fordonsbyggare. Det är ett sätt att i en enda försäljning kunna nå stora volymer. Vi täcker hela Europa om alla samtal går i mål.

Trots de globala ambitionerna är Sverige en viktig startmarknad, om inte annat så för referensvärdet.

– Kommer du utanför Sverige, så frågar de om hemmamarknaden.

Det starkaste intressent för produkten kommer sig inte riktigt av det som H&E trodde från början, att öka framkomligheten för fordonen i trafiken. Istället handlar det snarare om arbetsmiljöfråga som bland annat facket driver fram.

Tre brandmän dog i Sverige i fjol i trafikolyckor. Dagens metoder för att skydda personalen är primitiva – exempelvis att parkera brandbilen som ett hinder tvärsöver vägen.

Allt som kan kommunicera för trafikanterna att det pågår en utryckning i närheten, kanske bakom nästa vägkrök, sänker risken för personalen.

Utryckningsförare vittnar om att upptäckandet är en flaskhals. När trafikanten till sist upptäcker ett utryckningsfordon som tutar bakom bilen, går stressnivån upp. Femton sekunders beredskap skulle göra stor skillnad.

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) utreder hur utryckningspersonalens arbetsplatser ska kunna bli säkrare. Myndigheten var tidigt ett bollplank för H&E och verifierade att behovet fanns.


BILDEN: Florian Curinga, Mikael Erneber och Alex Hedberg från H & E Solutions

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)