JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ”Snaps” – appar för inbyggda system

EMBEDDED WORLD En raspberry Pi, en SSD-disk och mjukvara i form av ett Snap-paket  – det är allt du behöver för att bygga en fil­delnings­server som fungerar som en privat Dropbox – och sätta den på mark­naden. Linux­di­stri­bu­tören Canonical de­monstre­rar Snaps i sin monter på mässan Embedded World. 

Snap är ett plug-and-play system för att installera appar, att jämföra med exempelvis OSGI som används på liknande sätt för Javaprogram. Idén är att för plocka samman ett paket av alla filer som behövs för att bygga upp ett visst Linuxprogram. Paketet kallas för en Snap.

Standardmetoder för att installera program, som APT, skärmar inte av programmen från varandra, medan olika Snap-appar exempelvis kan använda olika versioner av ett och samma bibliotek.

Snap utvecklades ursprungligen för Ubuntus telefonoperativsystem.

När ett nyinstallerat program på din pc plötsligt kväver en gammal version av Javamaskinen, faller illusionen om att program verkligen är oberoende komponenter.

I Linux är det här problemet ännu större på grund den gigantiska floran av hårdvaror och varianter av operativsystem och komponenter som stöds.

Uppdatering är ett stort problem inom inbyggda system – alla är rädda för det, eftersom det ofta får systemet att krascha till ibland gigantiska kostnader.

Också detta ska lösas av Snaps. Det går exempelvis alltid att backa tillbaka alla uppgraderingar.

Bosch kommer att lansera styrdatorer som kan laddas med nya program via en app store, eller ”snap store” som det heter.

Det här är inte officiellt lanserat ännu, så säg inget till någon, men Bosch har tagit fram en familj industriella styrdatorer, PLC:er, som använder Snap. 

PLC:erna levereras med sin egen app-store, där man kan dubbelklicka på symboler för att installera en app, vilket för en industri exempelvis kan vara en AI-app som analyserar sensordata från maskinerna för att kunna förutspå när underhåll behövs. Hårdvaran i PLC:n är från Intel

Att det finns ett stabilt sätt att komponentisera Linuxprogram på det här viset, öppnar möjligheten för app-marknader inom olika nischer.

Elektronikbranschen har steg för steg höjt den abstraktionsnivå som en genomsnittlig produktutvecklare behöver jobba på. Ubuntus modell med Snaps säger att vi nu är uppe på en nivå där vi kan koppla samma standardkomponenter, som en hårddisk och ett datorkort, installera en app med ett dubbelklick, och sedan ha en färdig industrialiserad produkt i handen.

Tre månader tog det för tyska Nextcloud att ta sin fildelningsserver till marknaden. Det som tog mest tid var att ta fram plastlådan.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)