JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Experthjälp på distans mot börsen

Linköpingsbolaget XM Reality – som utvecklat ett system för att via mobilen eller ett par specialglasögon ge experthjälp på distans – ska börsnoteras och passar samtidigt på att att ta in 60 miljoner kronor.

XM Reality grundades år 2007 för att utveckla ett system där en expert ser samma sak som den som befinner sig på en annan plats och ska reparera en maskin eller lösa ett problem. Ursprungligen behövde personen på fältet ha en hjälmliknande apparat på sig, i ett andra steg krymptes den till ett par större glasögon men det finns också en variant där de ersatts av en smartmobil.

Tekniken kallas Remote Guidence och går in under det hajpade begreppet Augmentet Reality som på svenska brukar kallas ”förstärkt verklighet”.

Experten ser exakt samma sak som sin kollega som kan vara i en annan världsdel. Kollegan kan se expertens instruktioner i glasögonen – vad experten pekar på  och hur det aktuella momentet ska hanteras.

I höstas fyllde företaget på kassan och genom att befintliga ägare satsar pengar. Enligt Di Digitals uppgifter handlade det om 20 miljoner kronor. Nu noteras bolaget på Nasdaq First North och i samband med det emitteras nya aktier till ett värde av 60 miljoner kronor. Därmed värderas WM reality med 20 anställda till 140 miljoner kronor.

Bland kunderna finns biltillverkaren Volvo, Tetra Pak, Wärtsilä, Bombardier och Rexroth som ägs av Bosch.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)