JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Toshibas verksamhet ska delas upp i fyra helägda dotterbolag med fokus på energi, elektronik, social infrastruktur respektive IT- och kommunikationsteknik. Sedan början av detta år har japanska Toshiba desperat försökt att dra in pengar. Sedan en tid har exempelvis kretstillverkningen varit ute till försäljning.

Sedan mitten av januari har det japanska konglomeratet Toshiba varit öppet för att sälja av delar av sin halvledarverksamhet – allt för att täcka förluster på uppåt 6 miljarder dollar orsakade av skenande kostnader vid byggandet av kärnkraftverk i USA. Tidigare i denna månad varnade Toshiba dessutom för sin överlevnad i och med att den amerikanska kärnkraftsverksamheten Westinghouse Electric, förts in under konkursskydd (Chapter 11).

Toshibas senaste drag är att dela upp den egna verksamheten i fyra dotterbolag, som alla får eget ansvar för marknaden och kunder. De första tre ska knoppas av den 1 juli: elektronik, infrastruktur och ICT. Planen är att energiverksamheten ska knoppas av tre månader senare, i oktober.

En orsak till dagens beslut är, enligt Nikkei Asian Review, att Toshiba har en licens som ger företaget rätt att leverera utrustning i samband med byggande av kraftverk och annan infrastruktur. Denna licens måste Toshiba förnya vart femte år, men den aktuella licensen går ut i december och ny licens utfärdas endast till finansiellt hälsosamma företag.

Enligt Nikkei Asian Review kommer cirka 19 000 anställda att flyttas över till de nya företagen. För övriga anställda har inga officiella besluts tagits.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)