JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ett skidhandtag med integrerade sensorer – som gör det möjligt att mäta och analysera kroppens rörelse och metabolismens effekter vid längdskidåkning – tog hem vinsten i går kväll när Chalmers Startup Camp avslutades.

Under gårdagskvällen pitchade 13 finalister om problem som de identifierat och löst. Segern gick till PowerPole, ett team på fyra personer: Dan Kuylenstierna, Johan Högstrand, Szhau Lai och M. Reza Khanzhadi.

Tillsammans har de utvecklat ett smart skidhandtag. I varje handtag sitter en lastcell med fyra trådtöjningsgivare samt en 9-axlars rörelsesensor för mätning av vinklar och acceleration. Sensordata hanteras i en mikroprocessor och skickas sedan via bluetooth till en mobiltelefon med API för presentation av data.

– Staven är vår första produkt, visionen är att leverera hårdvara och mjukvara för att mäta fysisk kapacitet och analysera resultaten inom sport industrin, säger Dan Kuylenstierna.

Tekniken kan tyckas förvillande lik den Racefox utvecklat och som syftar till att förbättra en längdskidåkares teknik med hjälp av rörelseanalys i realtid. Racefox – med KTH-rötter – använder ett sensorbältet som registrerar hur bålen accelererar i tre dimensioner. Sensordata skickas i realtid till en app via bluetooth för analys.

Det som skiljer ut PowerPole är att handtaget mäter kraft och hastighet, vilket krävs för att beräkna effekt. Racefox mäter enbart bålens rörelse.

– Vi mäter rörelse och kraft direkt i staven, vilket utöver effektmätning också möjliggör mycket detaljerad rörelseanalys innefattande såväl stavvinklar som timing mellan kraft och vinkel, förklarar Dan Kuylenstierna i ett mail till Elektroniktidningen.

I år genomfördes Chalmers Startup Camp för tionde gången. Under tio veckor har entreprenörer fått chans att förverkliga sina affärsidéer med stöd och kunskap från Chalmers Ventures. Det hela avslutades alltså i går kväll med en tävling där projektet med bäst framtidsutsikt pekats ut.

– PowerPole vann för de har en spännande teknik med stor potential. De har även ett kompetent och dedikerat team som varit ute och träffat både kunder och potentiella samarbetspartners. Detta är ett team som kommer att gå långt, säger Carl Josefsson, ansvarig för Startup Camp.

Startup Camp arrangeras varje år.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus