JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Igår startade Productronica – väldens största mässa för elektronikproduktion. Inte helt oväntat fungerade kollaborativa robotar som publikdragare i många montrar samtidigt som Industri 4.0  är ett genomgående tema där den nya standarden Hermes lyfts fram av många maskintillverkare.

Om Produktronica lyckas locka lika många besökare till München som för två år sedan då det kom 38 000 är för tidigt att säga men årets upplaga har sluppit både snöoväder och tågstrejker. Dessutom går halvledarmässan Semicon Europe parallellt med Productronica i en av de åtta hallarna.

Svenska Mycronic har slagit på rejält med stor monter, skyltar i gångarna och annons på baksidan på mässkatalogen. Företaget har dessutom en Yumirobot som blickfång. 

ABB-roboten stoppar in kort i den nya jettryckaren MY700 vilket ser ut som en lite väl enkel uppgift, Yumi är mest sysslolös i väntan på att jettryckaren ska bli klar.

Medan Yumi är ensam om två armar finns det ett antal enarmade konkurrenter som även de klarar att arbeta utan skyddsburar. Två exempel kommer från är Kuka och Hahn Robotics. Den senare har en liten bildskärm med två ögon som gör den mänskligare.

Samtidigt går det att hitta exempel på betydligt enklare robotar som integrerats med olika maskiner. De kan ersätta en operatör genom att exempelvis plocka i och ur kort, öppna och stänga en lucka och köra igång processen.

Japanska Fuji har en egen tvist på konceptet med en ny robotcell där två enarmade robotar placerats på var sin sida av det löpande bandet. Precis som andra industrirobotar är de instängda i en bur men kan gör liknande saker som Yumi. I demonstrationen skruvade de fast ett färdigt kort i en hållare.

Begreppet Industri 4.0 myntades i Tyskland och är en självklarhet på Productronica. Exakt vad olika företag menar skiljer sig åt men helt klart är att det i många fall ersatt hastighet som säljargument.

Nytt för i år är Hermes, ett öppet protokoll för kommunikation mellan maskiner i ytmonteringslinan. Initiativet är europeiskt och ger bland annat spårbarhet.

Här och var på mässgolvet går det att hitta AR-experiment som hos tyska Rehm där ugnens lödprofil visas som röda och blå staplar i Microsofts glasögon Hololens när man tittar längs ugnen. En annan tänkbar tillämpning är för service där man steg för steg får en beskrivning av vad som ska göras.

Idag fortsätter mässan med nya omgångar i IPC:s tävling i handlödning under överinseende av Lars Wallin. En som ska försöka ta sig till VM-finalen på fredag är svensken Ljupce Talevski.
 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)