JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 9 augusti 2020 VECKA 32

EMBEDDED AWARD Vad får du om du sätter samman ett team bestående av en medicinare, en elektroingenjör, en kemist och en bioingenjör? Du får en billig, smidig mätmetod för att konstatera hjärtproblem. Och du får Embedded Award 2017 i kategorin Student. 

Ett blodprov för att konstatera hjärtproblem behöver inte skickas iväg två dagar för analys. Det går att får svar på tio minuter.

Uppsense, ett studentlag från Uppsala universitet, har tagit fram en biosensor som upptäcker hjärtproblem i blodprov. Som grädde på moset får du provsvaret i ansvarige läkarens app, så hen kan messa instruktioner  till sköterskan.

Materialkostnaden för blodanalysen är cirka 40 euro

Billig – jo, till exempel klarar sig sensorn med en simpel fjärrkontrolls-LED. Detaljer av det slaget drar ner kostnaden till en nivå där sensorn utan problem kan delas ut till alla sjukhusavdelningar.

Kemin i lösningen övergår Elektroniktidningens horisont. Vilket är intressant i sig – ett gäng duktiga studenter från olika discipliner bidrig med varsin superkraft för att ta fram en lösning. Ingen av dem kunde ha mött utmaningen på egen hand. 

Lösningen involverar ett hormon som indikerar hjärtproblem, en magnetisk och en fluorescent molekyl som binder till detta hormon, och ett magnetfält. Intensitetet i ljuset från dioden ger koncentrationen av hormonet i blodet.

Studenterna har inga omedelbara planer på att utveckla en produkt, utan de går just nu vidare i sina studier. Men lösningen är öppen – du kan bygga en själv. 


BILD: Elmar van Rijnswou och Maximilian Stiefel. FOTOGRAF: Jan Tångring

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)