JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Uppstartsföretaget Acconer som utvecklat en liten radarsensor på millimetervågsområdet ska noteras på Stockholmsbörsen och passar samtidigt på att fylla på kassan med 150 miljoner kronor. Sensorn ger millimeternoggrannhet och kan bland annat användas för avståndsmätning, geststyrning och materialkarakterisering.

Pengarna ska räcka för att ta fram en kommersiell version av kretsen som i sin tur ska genera positivt kassaflöde om cirka två år. Företaget har redan fem kunder som testar den första prototypen men det finns ännu inga beställningar på större volymer.

Acconeer knoppades av från Lunds universitet år 2012 för att kommersialisera forskning kring korta radarpulser på frekvenser över 60 GHz. Pulserna är under 100 ps vilket medför att de får ett extremt brett frekvensinnehåll. Dessutom är de identiska – koherenta – vilket underlättar signalbehandlingen i mottagaren när man exakt vet vad det är man letar efter.

Företaget har tagit fram en prototyp i form av en integrerad mikrovågskrets i indiumgalliumarsenid som innehåller hela den patenterade radardelen, det vill säga antenn, radiodel och basband. Allt ryms i en kapsel på 5x5 mm. Effektförbrukningen är dessutom väldigt låg eftersom kretsen bara drar ström när den genererar en puls.

Noggrannheten ligger på millimeternivå.

Företaget har tidigare tagit in cirka 100 miljoner kronor i riskkapital, lån och utvecklingsbidrag.

MER LÄSNING: