JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Lastbils- och busstillverkaren Scania ska tillsammans med den blivande batteritillverkaren Northvolt utveckla och kommersialisera en battericell för tunga fordon. Scania investerar knappt hundra miljoner kronor i samarbetet.

Utvecklingen ska göras i den blivande enheten i Västerås men inget sägs om tidsplanen eller hur de tio miljoner euro som Scania satsar ska användas. Dessutom har Scania förbundit sig att köpa batterier när produktionen kommer igång.

Att området är hett bevisas inte minst av att Volvo för två dagar sedan skickade ut ett pressmeddelande om att företaget redan i år drar igång försök ihop med några kunder kring elektrifierade lastbilar för varudistribution i städer. Den kommersiella lanseringen är planerad till nästa år.

Den danska vindkraftstillverkaren Vestas liksom energi- och automationsföretaget ABB har tidigare slutit liknande överenskommelser som Scania med Northvolt om att investera 10 miljoner euro vardera.

Northvolth behöver ta in ungefär en miljard kronor innan bygget av utvecklingsenheten i Västerås kan starta. Volymproduktionen kräver mångdubbelt större summor och ska ske i Skellefteå.
 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)