JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Roamingboom efter slopad roamingavgift

Roamingtrafiken över LTE inom EU ökade med mellan 600 och 800 procent i somras. Avgiftsförbudet som trädde i kraft i juni är förklaringen, enligt Bics, som spår att operatörer i andra regioner kommer att försöka kopiera konceptet.

Belgiska Bics sitter på bra data eftersom företaget i egenskap av en ”operatörernas operatör” säljer mobilkapacitet till och knyter samman 400 mobiloperatörer jorden runt.

Företaget kallar EU:s ”Roam Like at Home” för en ”demokratisering”. De flesta abonnenter tycks ha upptäckt möjligheten – det är bara en femtedel som ännu tycks avstå från att utnyttja den.

Bics tycker att resultatet av EU:s marknadsingrepp blivit mycket lyckat och säger sig tro att andra regioner kommer vilja kopiera modellen. Inte rakt av, med lagstiftning, men med samarbeten mellan operatörer och paketerbjudanden till abonnenterna.

Bics hoppas säkert också på detta, eftersom mycket av denna roaming sker just genom Bics knutpunkter – en tredjedel av de operatörer som erbjuder LTE är till exempel anslutna. Där kan du som operatör även koppla dig till andra sorters operatörer, som internetleverantörer – givet att du använder IP-protokollet.

Globalt  drygt fördubblades LTE-trafikvolymen i fjol, jämfört med 2016. Den kommer att fördubblas igen i år, spår Bics.

Vid slutet av 2017 var det totalt 562 mobiloperatörer som erbjöd LTE-tjänster, en ökning med en fjärdedel. 

LTE-tillväxten är störst i Afrika – där utrullningen hittills också är minst.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)