JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 12 augusti 2020 VECKA 33

Med hänvisning till rikets säkerhet undertecknade USA:s president igår ett beslut som sätter stopp för Broadcoms planer på att köpa Qualcomm.

Turerna har varit många sedan Singaporebaserade Broadcom lade ett oförankrat bud på amerikanska Qualcomm i november förra året. Budet avvisades omgående av Qualcomms styrelse som för lågt. 

Samtidigt var Qualcomm fullt sysselsatt med att köpa nederländska NXP där några av de fonder som var storägare försökte pressa upp priset och det dessutom behövdes godkännande av en rad myndigheter runt om i världen.

Den 5 februari höjde Broadcom budet till 130 miljarder dollar vilket återigen avvisade av Qualcomms styrelse som för lågt. När Qualcomm den 20 februari höjde budet på NXP svarade Broadcom med att sänka budet på Qualcomm till 117 miljarder dollar med hänvisning till att det var slöseri av Qualcomms styrelse.

Sen blandade sig den amerikanska administrationen i leken med hänvisning till rikets säkerhet. Exakt hur affären skulle äventyra detta förklarades inte. Broadcom flyttade för några år sedan huvudkontoret till Singapore av skatteskäl med är på väg att flytta tillbaka det till USA där huvuddelen av företaget alltid funnits. Bägge företagen har dessutom mycket affärer i Kina, som är elefanten i rummet.

Av presidentens beslut framgår att de två företagen varje vecka måste rapportera hur avvecklingen av budet framskrider och att Qualcomm ska genomföra sin uppskjutna bolagsstämma inom tio dagar. Broadcomm försökte kuppa in sex ledamöter för att få majoritet och därmed driva igenom affären.

Beslutet lär glädja Intel som skulle fått en betydligt vassare konkurrent i ett sammanslaget Broadcom–Qualcomm. Enligt obekräftade uppgifter i amerikanska media övervägde Intel till och med själv ett bud på Broadcom om affären inte stoppades.

Presidentens beslut finns här (länk).
 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)