JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Det blir Jan Carlsson som blir vd för Veoneer när bolaget knoppas av från Autoliv den 1 april. Han är idag vd, koncernchef och styrelseordförande för hela Autoliv.

Det var i december som Autolivs styrelse beslutade att dra igång arbetet med att knoppa av de aktiva säkerhetsprodukterna i ett separat bolag kallat Veoneer.

Tanken med uppdelningen är att skapa mervärde för aktieägarna genom att de två bolagen kan agera oberoende av varandra.

2016 sålde aktiv säkerhet, internt kallat Electronics, för 2,2 miljarder dollar, motsvarande nära 18 miljarder kronor. Planen är att öka det till 3 miljarder dollar år 2020. Inom aktiv säkerhet finns bland annat kamera- och radarsystem med tillhörande mjukvara för olika former av förarassistans och självkörning.

Affärsområdet passiv säkerhet är betydligt större och sålde för 7,9 miljarder dollar år 2016 motsvarande 64 miljarder kronor. Målet är att växa till drygt 10 miljarder dollar år 2020. I passiv säkerhet ingår bland annat säkerhetsbälten och krockkuddar.

Efter avknoppningen kommer Autolivs nuvarande affärsområde Passive Safety att fortsätta under namnet Autoliv medan electronicsverksamheten blir Veoneer. 

Den 1 april tillträder Mikael Bratt som vd för Autoliv, han är idag affärsområdeschef för passiv säkerhet. Båda bolagen kommer att ha huvudkontor i Stockholm.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)