JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
lördag 27 november 2021 VECKA 47

Ett vävt tyg som skapar elektricitet när det sträcks eller utsätts för tryck – det har forskare på Chalmers, Textilhögskolan i Borås och Swerea IVF utvecklat tillsammans. I dagsläget kan tyget alstra tillräckligt med energi för att tända en lysdiod, skicka trådlösa signaler eller driva exempelvis en digital klocka. Nu är det upp till industrin att ta vid.

Forskarna utnyttjar den piezoelektriska effekten, alltså att mekaniskt arbete omvandlas till elektrisk laddning. De har skapat en textil genom att väva ihop en piezoelektrisk tråd med en elektriskt ledande tråd.

Anja Lund

– Den piezoelektriska tråden utgörs av ett piezoelektriskt skal runt en elektriskt ledande kärna. Tråden och den yttre ledande tråden blir till en seriekopplad elektrisk krets, säger Anja Lund, forskare på Chalmers i ett pressmeddelande.

Varje tråd består av 24 fibrer tunna som hårstrån. Tråden blir mer effektiv när fibrerna utsätts för vätska eftersom det skapar bättre elektrisk kontakt mellan dem.

Forskarna har skapat en mjuk och följsam textil genom att väva ihop en piezoelektrisk tråd med en elektriskt ledande tråd.

Enligt forskarnas bedömning är tekniken i princip redo för produktion. Nu är det upp till produktutvecklare inom industrin att hitta på hur tekniken kan tas tillvara på bästa sätt.

Priset på materialet är jämförbart med priset på Gore Tex. Och tråden kan vävas i industrivävstolar samt kan masstillverkas.

Den piezoelektriska tråden utgörs av fibrer med piezoelektriskt skal (rosa) runt en elektriskt ledande kärna (svart). Textilen bildar en seriekopplad elektrisk krets där piezoelektriska trådar är sammanvävda med elektriskt ledande trådar (blåa).

För att demonstrera funktionen hos textilen använder forskarna den i axelremmen på en väska.

– Ju tyngre väskan är packad och ju större del av väskan som består av vår väv, desto mer energi får vi ut. När vår väska lastas med 3 kilo böcker får vi ut 4 mikrowatt. Det räcker för att tända en lysdiod.

– Genom att göra en hel väska i vår textil skulle vi kunna få tillräcklig energi för att skicka trådlösa signaler, förklarar Anja Lund i samma pressmeddelande.

Idag har forskningsresultatet publicerats i Nature Partner-tidskriften Flexible Electronics (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus