JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Missnöjda ägare stämmer Ericsson

En amerikansk pensionsfond har lämnat in en stämning mot Ericsson för att företaget presenterat överdrivet positiva uppgifter om serviceverksamheten. Först den 18 juli 2017 kom de osminkade siffrorna vilket fick aktien att falla närmare 17 procent.

Att äga aktier är alltid en riskfylld investering men pensionsfonden Bristol County Retirement System – som började köpa aktier i Ericsson år 2013 – anser att företagets ledning medvetet förskönat sanningen om serviceverksamheten. År 2015 stod den för hälften av koncernens omsättning. 

I en så kallad grupptalan, där andra aktieägare kan ansluta sig, har de med hjälp av advokatbyrån Labaton Sucharow LLP lämnat in en stämning den 5 april till den federala domstolen för södra New York.

I stämningsansökan pekas vd:arna Börje Ekholm och Hans Vestberg, finansdirektörerna Jan Frykhammar och Carl Mellander liksom affärsområdeschefen Magnus Mandersson ut som ansvariga.

Tilläggas kan att Labaton Sucharow specialiserat sig på just grupptalan, som är förhållandevis vanliga i USA. Ericsson råkade ut för en grupptalan år 2007 som dock avvisades av domstolen.

Hur det går denna gång återstår att se.

Pressmeddelandet från advokatbyrån finns här (länk).


 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)