JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlösa nät i elnätsstationer standardiseras

För att realisera det smarta ställverket krävs en stor mängd sensorer – allt sammankopplat i ett nät, sannolikt enklast ett trådlöst. På kinesiskt initiativ startar nu ett arbete med en internationell standard för en arkitektur för denna typ av sensornät. Vill du medverka? Då finns chans att vara med på ett planerat uppstartsmöte, dirigerat av svenska SEK IoT.

Det pågår mycket aktivitet inom området smarta elnät. Detta projekt handlar om att ta fram en internationell standard för ”sensor networks system architecture for power substations”.

Förslaget är att projektet ska arbeta med sju delsystem i en sådan arkitektur: ir-diagnos, inbrottslarm, brandlarm, översvämningslarm, SF6-övervakning, temperaturövervakning och miljöövervakning. Likaså ingår de olika apparaternas tillförlitlighet och miljötålighet.

Tanken är att arbeta vidare från ett befintligt förslag. Här ingår exempelvis en hel del preciseringar av frekvenser, kommunikationsprotokoll och MTBF. Den elektromagnetiska miljön är också en viktig parameter att ta hänsyn till.

Arbetet bedrivs i den internationella kommittén för IoT-standardisering, där SEK TK IoT är den svenska spegelkommittén. Nu bjuder SEK IoT in till ett öppet uppstartmöte den 28 maj i Kista, Stockholm. Intresserade företag, organisationer, högskolor och myndigheter är välkomna att delta.

Vill du vara med? Skicka i så fall en intresseanmälan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus