JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Axis utvecklar mjukvara i Linköping

Det Lundabaserade kameraövervakningsföretaget Axis öppnar ett utvecklingskontor i Linköping för mjukvara. Planen är att sysselsätta ett hundratal personer inom några år.

– I och med att vi växer snabbt behöver vi söka oss utanför Lund för att kunna rekrytera rätt kompetens i den takt vi behöver, säger företagets forskningschef Kenneth Jonsson i ett pressmeddelande.

Företaget startar kontoret i samarbete med konsultföretaget HiQ men målet är att ha ett hundratal anställda inom några år.

Om kunskapen kring bildbehandling avgjort till Linköping spelat fördel in är inte klart men bland annat har Autoliv en större grupp på orten som sysslar med mjukvara till kameror.

– Det är en expansiv region (som även innefattar Norrköping) där det finns kompetens som kommer att komplettera den vi har här i Malmö/Lund. Det gäller både utbildning och näringsliv. Närheten till Lund är också en fördel, skriver Kennet Jonsson i ett email till Elektroniktidningen.

Artificiell intelligens används alltmer för videoanalys, och det finns stark forskning inom  AI och bild på Linköpings universitet. 

Är det kanske detta som är fokus det nya kontoret?

– AI och deep learning har vi arbetat med i Lund en längre tid, så det är ingenting som är helt nytt för oss, säger Kristina Tullberg, Axis marknadschef för Norden. 

– När det gäller Linköping så kommer vi initialt att arbeta med mjukvara inklusive molntjänster men om det blir AI är inte bestämt ännu.

Under 2017 omsatte Axis drygt 8,6 miljarder kronor, varav över 18 procent investerades i forskning och utveckling. På huvudkontoret i Lund arbetar över tusen personer med forskning och utveckling av nya produkter och lösningar inom områden som nätverksvideo, passersystem, ljudsystem och videoanalys.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)