JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Ett domslut har återigen klubbats i en segdragen tvist. Som fortsätter. Och hur det än går är dagens förlorare den egentliga vinnaren.

Minns ni när smarttelefonerna var en ny sorts grej, och Steve Jobs gick i taket över hur mycket Android i allmänhet och Samsung i synnerhet, knyckte av designen av Iphone? Det har gått många turer sedan 2011 i de dussintals rätttsdrabbningar i olika länder som Jobs ”kärnvapenkrig” – som han kallade det – ledde till.

Nu har det kommit ett nytt domslut. 539 miljoner dollar ska Samsung betala till Apple för att ha gjort intrång i tre mönsterskydd – ett av dem på rundade hörn – och två patent.

Så är tvisten slut nu? Nejdå. Patenttvister mellan jättar brukar inte ta slut i rättssalar, utan i uppgörelser.  Samsung sitter just nu och väljer i en meny bland  olika överklaganden som står till buds.

– Vi kommer att överväga alla möjligheter att uppnå ett utfall som inte hindrar kreativitet och rättvis konkurrens.

Enligt Samsung strider juryns utslag mot en tidigare enhällig dom från högsta domstolen. Dessutom ska domen enligt Samsung heller inte stödjas av bevisen.

Att intrången faktiskt skett var inte under diskussion i denna specifika rättegång. Endast skadeståndets storlek skulle bestämmas.

En halv miljard dollar är i många sammanhang en nätt summa. Samsungs eget förslag inför denna rättegång var 28 miljoner dollar.  Men vad gäller det ekonomiska utfallet totalt, så är och förblir Samsung den stora vinnaren. I alla fall så länge som juryerna inte börjar rösta igenom betydligt högre skadestånd än växelpengar på ynka miljarder.

Samsung blev nämligen efter sin kopiering av Iphone under flera år det överlägset största varumärket för Androidmobiler. Google försökte hejda Samsungs mest flagranta Iphone-kopiering, men Samsung höll för öronen, och det visade sig vara rätt strategi.

Vad som gäller juridiskt och ekonomiskt kring patent och mönsterskydd, är en sak.  Frågan om vem som kopirade vem är däremot enkel. Det finns inga som helst historiska tvivel om Samsung använde  Apple Iphone som facit.

För att komma tillrätta med sina första klumpiga försök att skapa en användbar smarttelefon, jämförde sig Samsung med Iphone ner i varje liten knapptryckning. Gör om och gör som Iphone, var den återkommande instruktionen till konstruktörerna.

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)