JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Saft storsatsar på elbilsbatteri

Ett batteri som kan laddas upp och ur 5 000 till 10 000 gånger och som kan användas av en elbil i mer än tio år. Det är vad franska Saft siktar på när företaget nu satsar 200 miljoner euro i utveckling av batterier till framtida elbilar, skriver Reuters.

Enligt Reuters släpar Europa efter i utvecklingen av batterier till elbilar. Istället tvingas europeiska biltillverkare att vända sig till batteritillverkare i Asien, såsom japanska Panasonic, sydkoreanska Samsung och kinesiska BYD.

Detta vill den franska batteritillverkaren Saft ändra på. Tidigare i år bildade företaget en allians med Siemens, Solvay och Manz med mål att utveckla och bygga nästa batterigeneration, ett så kallat solid-state-batteri.

När batteriet är klart att tas i bruk år 2025 ska det vara dubbelt så effektiv, jämfört med alternativen som just nu finns på marknaden.

– Målet är att demonstrera en prototypcell i labbet under fjärde kvartalet 2019 och att bygga en pilotlina om 2 MWh till det fjärde kvartalet 2021, säger företaget till Reuters.

Enligt Reuters ska delar av finansieringen komma från interna medel, medan EU kommer att stötta med ett ännu inte beslutat belopp. Hur mycket alliansmedlemmarna planerar att bidra med är inte heller beslutat, enligt Reuters.

Reuters nämner inte var tillverkningen är planerad.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)