JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minimal batterisensor får fortsatt förtroende

Göteborgsföretaget Insplorion har i samarbete med Rise Acreo visat på att storskalig produktion och användning av en minimal fiberoptisk sensor för batteristyrning är möjlig. Nu beviljar Vinnova projektet ytterligare 1,7 miljoner kronor inom programmet Smartare Elektroniksystem.

– Vi är väldigt glada att fortsätta samarbetet med Rise Acreo kring våra sensorers elektronikdesign för volymproduktion inom Smartare Elektroniksystem-programmet. Det kompletterar våra utvecklingsprojekt som vi för närvarande arbetar med både batteri- och luftkvalitetssensorer och banar väg för snabbare uppskalning, säger Patrik Dahlqvist, vd på Insplorion i ett pressmeddelande.

Projektet "Development of a Nano-Plasmonic Fiber Optic Sensing Platform for Battery Monitoring" följer resultaten från förstudieprojektet som startade hösten 2017.

Då fick Insplorion stöd från Vinnova för att utveckla en konstruktion av en fiberoptisk sensor för batteristyrning som får plats i själva batterimodulen. Målet med förstudien var att utreda om det går att konstruera ett mycket litet fiberbaserat så kallat NPS-system (nanoplasmonic sensing) som klarar volymtillverkning till låg kostnad.

Förstudien fick tummen upp (länk) och nu får duon Insplorion och Rise Acreo ytterligare medel från Vinnova för att fortsätta projektet.

Projektet startar i augusti och förväntas bli färdigt hösten 2019. Det ska fokusera på att förbättra de valda systemkonfigurationerna och förbättra och skräddarsy sensorsonden för att öka prestanda ytterligare.

Den totala budgeten för projektet är 3,2 miljoner kronor.

Här kan du läsa en längre artikel om Insplorions fiberoptiska laddningssensor (länk).
 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)