JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trump sträcker ut en hand till ZTE

Den kinesiska telekomleverantören ZTE dömdes till ett sjuårigt förbud att köpa amerikanska komponenter i mitten av april. Nu sträcker Donald Trump ut en hand på villkor att ZTE vidtar diverse åtgärder inklusive byter ledning.

Handelskrig är ofta tveeggade vapen. ZTE uppges redan ha tappat två miljarder dollar i omsättning och varslat tusentals anställda. Samtidigt har Qualcomm, som bland annat säljer mobiltelefonkretsar till ZTE, varnat för att omsättning och resultat kommer att krympa ordentligt när företaget inte längre kan göra affärer med sin kinesiska kund. Nyhetsbyrån Reuters uppskattar att ZTE köpte amerikanska komponenter, mjukvara och annat för 2,3 miljarder dollar i fjol.

Donald Trump twittrade i söndags att han kunde upphäva handelssanktionen om ZTE bytte ledning, lovade att köpa amerikanska produkter och ta in amerikansk personal för att övervaka efterlevnaden av överenskommelsen.

Hur det här slutar är långt ifrån klart. Det finns motstånd i både senaten och kongressen mot att presidenten försöker lätta på sanktionerna mot ZTE så sista ordet är inte sagt.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus