JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Volvos prestigeprojekt Drive me skulle ha hundra autonoma bilar i drift år 2017 i Göteborg. Två symboliska bilnycklar delades ut men förarna får inte släppa ratten. Volvo får inget tillstånd från Transportstyrelsen.

– Juridiskt kan vi inte ge tillstånd till tredje part. Ingen som inte jobbar på Volvo Cars kan få delta i det här projektet för då blir det oklart kring ansvaret om olyckan skulle vara framme, säger Björn Hansson, utredare på Transportstyrelsen, till Dagens Industri.

Därmed är det för tillfället stopp för Volvos planer att låta testfamiljerna släppa ratten när de pendlar till och från jobbet. Tanken var att bilen skulle köra på egen hand på vissa väldefinierade sträckor där det saknas mötande trafik och korsningar.

– Vi jobbar på med processen och som vi ser det är det en del tolkningar och definitioner där vi har olika syn, men som vi hoppas kunna hitta en lösning på. Familjerna skulle framför allt ge oss kunskap om beteendet kring autonom körning. Den kunskapen får vi nu samla in på annat sätt, säger Volvo Cars säkerhetsstrateg Anders Eugensson till Dagens Industri.

Däremot är det fritt fram för anställda på Volvo att testa bilarna med självkörning på SAE-nivå 4 där fordonet helt tar över ansvaret och sköter alla körfunktioner. Föraren kan koppla av och ägna sig åt annat.
 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)