JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rise förvärvar delar av Swerea

Det statliga forskningsinstitutet Rise tar över två tredjedelar av Swerea och får därmed ytterligare 355 medarbetare. Swereas verksamhet inom stål-, gruv- och metallforskning läggs i ett separat institut.

När Rise bildades den 1 april 2016 genom att forskningsinstituten SP, Swedish ICT och Innventia slogs samman var tanken var att även Swerea skulle ingå i det nya storinstitutet. De privata ägarna med 57 procent av rösterna valde att låta Swerea stå utanför. 

Nu har de svängt och Rise – med 2300 anställda – tar den 1 oktober över två tredjedelar av Swerea, det vill säga verksamheterna inom IVF, Sicomp, Swecast och delar av Kimab. Hur mycket Rise får betala vill parterna inte uppge.

– Ju bredare branschkunnande vi har desto starkare spelare och attraktivare samarbetspartner blir vi för industrin, säger Rise vd Pia Sandvik i ett pressmeddelande. 

Genom affären stärks Rise kunnade inom bland annat digitalisering, smart industri, produktionsteknik, återvinning och materialutveckling.

Swereas verksamheter Mefos och delar av Kimab bildar ett helt nytt forskningsinstitut med 185 anställda där Rise blir delägare. Fokus blir stål-, gruv- och metallforskning. 

Det fanns ett flertal motiv för att slå samman de tre statliga forskningsinstituten till Rise för två år sedan, det kanske viktigaste är att staten och industrin vill få ut mer forskning per satsad krona. Vägen dit går via ett storinstitut som kan erbjuda en bredare kompetensbas, får ett starkare varumärke och kan vara mer framsynt eller riskbenäget. 

Det sistnämnda kan låta märkligt men handlar om att institutet måste våga och ha resurser att satsa på områden som industrin inte har nytta av i det korta perspektivet och därmed inte vill lägga pengar på. Samtidigt får instituten inte bli en konkurrent till högskolor och universitet som bedriver just långsiktig forskning.
 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)