JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB och Walerud backar upp Graphmatech

ABB Technology Ventures och affärsängeln Jane Walerud investerar i det svenska uppstartsföretaget Graphmatech, som utvecklat ett pulver som gör att industrin kan dra nytta av grafenets termiska och elektriska egenskaper. Storleken på investeringen avslöjas inte.

Grafen har hyllats som ett mirakelmaterial som är 200 gånger starkare än stål, genomskinligt, böjligt och har mycket god elektrisk och termisk ledningsförmåga. Problemet har varit att grafenflaken agglomererar vid användning – många lager skapas och en stor del av de goda egenskaperna hos grafen försvinner.

Graphmatech har utvecklat ett kompositmaterial, Aros Graphene, där grafen är en ingående komponent tillsammans med ett specialutvecklat salt. När blandningen appliceras skapas en lager-på-lager-struktur (i nanoskala) där saltet placerar sig emellan grafenflak. Eftersom både saltet och grafen leder värme och elektricitet mycket bra får materialet jämförbar prestanda med grafen, fast i tre dimensioner. Likaså skapas en tålig yta med mycket låg friktion.

Grafenpulvret kan blandas i metaller, plaster och vätskor, för att på så sätt enkelt användas för att täcka ytor eller skrivas ut med 3d-skrivare. De första tillämpningarna för materialet har varit att leda bort värme från elektronik. Det kan vara i form av en kylfläns eller ett termiskt gränssnittsmaterial.

– Från dag ett har jag varit imponerad av teamet som grundat företaget och egenskaperna hos Aros Graphene, säger Malin Carlström, ansvarig för ABB:s investeringar i norra Europa, i ett pressmeddelande.

Hon menar att Graphmatechs resultat bygger på solid forskning och att marknadspotentialen är stor.

Tillämpningarna spänner över i stort sett all tillverkande industri. Något som fått olika affärsområden inom ABB intresserad, vilket också resulterade i ett antal pågående samarbetsprojekt.

Graphmatech är ABB Technology Ventures andra svenska investering, och den första som berör ett företag inom den egna tillväxthubben Synerleap. Tidigare har ABB:s riskkapitalbolag investerat i Northvolt, medan Jane Walerud är mest känd för sina investeringar i Klarna och Bluetail.

Värdet av den aktuella investeringen är inte officiellt.

Här kan du läsa mer om Graphmatech (länk).

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)