JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel tvingas till TSMC för 14 nm-produktion

Den under många år ledande halvledartillverkaren Intel klarar inte av sin egen produktion av kretsar på 14 nm utan tvingas krypa till kiselsmedlan TSMC och be om hjälp.

Det avslöjar tidningen Digitimes och hänvisar till branschkällor. Intel avböjer att kommentera nyheten för Digitimes.

Orsaken är enligt källorna att Intels egen produktionskapacitet för 14 nm inte räcker till. Intel kan bara leverera hälften av sina åtaganden.

Högsta prioritet för Intel är nu serverprocessorna, som ger den högst marginal. Den produktionen sköter Intel självt. Det Intel vill lägga hos TSMC är bland annat H300-familjen av Coffee Lake-baserade kretspaket för moderkort till konsument-PC.

Mot slutet av året tror källorna att bristen ska vara mindre. 

Förklaringen tros vara – som du själv kanske redan tänkt – att Intels långa misslyckade satsning på en 10 nm-process har stulit produktionsresurserna.

Intel skulle ha inlett massproduktion av 10 nm redan 2016 av en mikroarkitektur kallad Cannon Lake som är en Kaby Lake i 10 nm. Det senaste officiella budet är att Cannon Lake ska anlända fjärde kvartalet nästa år. 

TSMC är redan idag leverantör av Intels Altera-FPGA:er, mobilprocessorfamiljen Sofia och mobilbasband till Apple.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)