JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mångkulturella robotar testas på äldrehem

Roboten varierar sättet att röra sig, prata, gestikulera och föreslå samtalsämnen, beroende på vilken individ den interagerar med. Tekniken utvecklas på bland annat Örebro universitet och ska nu testas på ålderdomshem i England och Japan.

Tillsammans med kollegor från Europa och Japan har AI-forskaren Alessandro Saffiotti på Örebro universitet i snart två år arbetat med att tillföra kulturell kunskap till en robot.

Nu ska robotarna för första gången få möta riktiga människor. De ska inte bara försöka anpassa sig till kulturer i bred bemärkelse, utan också till den enskilda inidividen.

Alessandro Saffiotti

– Där spelar det ingen roll om man är italienare eller indier, säger Alessandro Saffiotti.

Robotens rent praktiska funktioner blir att påminna användarna att ta mediciner, föra enklare konversationer och uppmuntra dem att hålla sig aktiva och hålla kontakt med familj och vänner.

Frågan som forskningsprojektet ska besvara är om människor känner sig mer bekväma med robotar som tar hänsyn till deras kultur, och om deras närvaro ökar livskvaliteten hos de äldre.

– Redan i dag är robotar närvarande i våra liv. De finns i skolor, sjukhus, hemma och i affärer. Vi tror att om de dessutom är kulturellt kompetenta kommer de lättare att bli accepterade av människor de interagerar med

Han påpekar att dagens robotar dock inte är ”kulturellt neutrala”.

–De speglar omedvetet kulturen hos människor som bygger och programmerar dem.

En annan aspekt av nyttan med kulturellt kompetenta robotar är rent ekonomiskt.

– Det ligger i företagens intresse att kunna sälja robotar till människor med olika kulturell bakgrund i olika länder.

Projektet heter Caresses och finansieras av EU och Japan. Sammanlagt har projektet fått 2,5 miljoner euro. Det startade 2017 och avslutas 2020. Också Italien, Storbritannien och Frankrike medverkar.

Läs Elektroniktidningens stora reportage om sociala robotar från tidigare i år (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)