JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Epishine vill växla upp

Epishine utvecklar och tillverkar organiska solceller som är böjliga, formbara och trycks på återvinningsbar plast. Nu flyttar företaget sin verksamhet till tillväxtmiljön Ebbepark i Linköping för att där expandera.

Genom flytten till Ebbepark får Epishine lättare tillgång till den avancerade utrustning för tryckt elektronik som finns där tack vare Thinfilm och det nystartade företaget Consensum, som räddade kvar tryckpressen när den nyligen skulle avvecklas (länk).

– Den tekniken ser vi ett stort värde i och vi kommer att kunna outsourca flera viktiga processteg, säger Mattias Josephson, vd på Epishine i ett pressmeddelande.

Fram tills nu har företaget haft sin verksamhet utspridd på bland annat Lead i Science Park Mjärdevi i Linköping, på Printed Electronics Arena i Norrköping samt på labb och kontor på Linköpings universitet, där metoden också har sina rötter.

I Ebbepark ska företaget hyra ett renrum för labb och egna produktionsmaskiner.

– Att ha allt eget på samma ställe och samtidigt samma närhet till de outsourcade processtegen gör att vi får extremt snabb återkoppling och effektiv utveckling.

Genom att samla verksamheten hoppas Epishine kunna växa. I första hand vill företaget anställa en säljare och en produktutvecklare.

Hittills har de tunna solcellerna tillverkats i relativt liten skala för att ersätta batterier i IoT-produkter i hem. Cellerna kan strömförsörja små enheter med vanligt inomhusljus och enligt Epishine kommer de första produkterna att finnas tillgängliga för oss konsumenter under första halvan av nästa år.

I takt med att materialet utvecklas är visionen att trycka solceller till hela byggnader. Tillverkningen kan liknas vid ett tidningstryckeri och tekniken är enkel att skala upp.

– En fullskalig maskin, som är två meter bred, kommer att ha kapacitet att trycka solceller motsvarande en mindre kärnkraftsreaktor i månaden, berättar Mattias Josephson, i pressmeddelandet.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)