JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hitta samarbete i Lissabon

Jobbar du på ett litet eller medelstort företag och har en smart idé inom elektronik, IT eller automation? Söker du en eller flera samarbetspartners, gärna med internationell touch. Då kan du ansöka om att få följa med en svensk industridelegation till konferensen EFECS, som i år går i Lissabon med start den 20 november.

EFECS är kort för European Forum for Electronic Components and Systems. Det är en konferens som samlar företag och forskare från hela Europa. Inom kort slår dörrarna upp i Lissabon, mellan den 20 och 22 november.

Här bjuds på föredrag med stor spännvidd – från de senaste tekniska framstegen inom elektronik till hur vår framtida digitala värld tar form.

EFECS och ECSEL

Konferensen EFECS arrangeras av ECSEL, som är ett EU-gemensamt så kallat innovationsprogram. I ECSEL:s senaste ansökningsomgången har det visat sig att det svenska deltagandet är exceptionellt högt. I 12 av 28 inkomna förslag finns en eller flera svenska partners med, avslöjar Vinnova. Totalt handlar det om 38 svenska bidrag. Utfallet är dock inte klart då slutbedömningar av årets ansökningar just nu pågår.

Under eventet finns det också tillfälle att pitcha konkreta projektidéer. Allt för att nå ut till andra som kan vara intresserade av att skapa gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt, som på sikt kan leda till nya produkter och tjänster.

Sverige har blivit en allt starkare elektroniknation inom EU-samverkan: över 40 procent av projektansökningarna i 2018 års ECSEL-utlysning inkluderade svenska deltagare (se ruta till höger).

– Även om det kan låta mycket med vart fjärde projekt så rör det sig totalt om drygt 30-talet aktörer, vilket utgör runt en procent av våra svenska elektronikföretag, säger Thorbjörn Ebefors till Elektroniktidningen, och fortsätter:

Thorbjörn Ebefors

– Vi vill hjälpa fler att ta steget ut på den internationella marknaden.

Nu laddar Sverige för att skicka en industridelegation späckad med små och större företag som brinner för att delta i olika elektronikrelaterade EU-projekt. Bakom delegationen står Smartare elektroniksystem och Digital Sweden.

Är du och ditt företag intresserat av att följa med till Lissabon?

I så fall kan du kontakta Thorbjörn Ebefors, biträdande programchef på Smartare elektroniksystem med ansvar för internationalisering, eller Pär Erik Martinsson, som har ansvar för detta område på Digital Sweden.

Jobbar du på ett småföretag kan du även få hjälp av Vinnova med resekostnaden. Du kan söka ett resebidrag på upp till 10 000 kronor, ansökan måste dock vara inne senast den 6 november. Även här hjälper Thorbjörn Ebefors gärna till.

– Många tror att ECSEL enbart är till för de stora internationella företagen. Det är en bild som delvis stämmer, men faktum kvarstår att två tredjedelar av våra svenska deltagare är små och medelstora företag och fler borde ta chansen, uppmanar Thorbjörn Ebefors.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)