JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Genom att utrusta rullstolen med en stereokamera som håller koll på var personen som går bredvid befinner sig kan personalbehovet halveras. Lösningen har tagits fram på Mittuniversitetet. 

Idag kan det behövas två personer för att ta ut en rullstolsbunden person på promenad. En som går bakom och kör rullstolen plus en som går bredvid och pratar. 

– Det är inte ovanligt två personer måste följa med den person som inte har möjlighet att styra el-rullstolen själv. Den nya tekniken gör att assistenten eller den anhörige kan gå bredvid användaren. Det kan även minska känslan av att personer ”pratar” över huvudet på den som sitter i rullstolen, säger Lisbeth Kristensen, docent i omvårdnad i ett pressmeddelande.

Tanken med tekniken är att rullstolen ska följa personen som går bredvid användaren med hjälp av en handhållen kontroll och stereokamerateknik i den elektriska rullstolen. Tekniken har utvecklats av Mittuniversitetet i samarbete med Permobil.

Stereokameratekniken som används liknar den i självkörande bilar och i krockvarnare. Kameran bestämmer avstånd och vinkel till en handkontroll som den medföljande personen håller i.

– Tekniken är mogen för dessa tillämpningar och vi ser stora möjligheter med att kunna erbjuda detta även för våra användare, säger Per Larsson på Permobil i samma pressmeddelande.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus