JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 7 juli 2020 VECKA 28

För 310 miljarder kronor köper amerikanska IT-jätten IBM den ledande IT-Linuxkonsulten Red Hat Software. Det är den största affär som någonsin gjorts inom Linux- och öppenkodsvärlden.

Enligt börskursen är Red Hat Software värt 20 miljarder dollar, men IBM är alltså beredd att betala mycket mer – 34 miljarder dollar. Enligt IBM och Red Hat ligger ändå köpesumman i underkant jämfört med andra värderingar som utgått från kassaflöden.

Red Hat Software etablerade sig under 90-talet som det viktiga namnet inom IT-Linux och har behållit den positionen. Företaget har varit på väg att bli det första öppenkodsföretaget med en kvartalsomsättning över en miljard dollar.  Red Hats beskrivning är att köpet gör det möjligt för företaget att skala upp sina tjänster och nå fler kunder.

Enligt IBM ger köpet företaget möjlighet att slipa på sina så kallade hybridmolntjänster – när en och samma serverfunktion körs i både moln och egna datacentraler.

Red Hat blir en oberoende enhet på IBM:s avdelning Hybrid Cloud. Där finns redan samarbeten med molntjänsterna från Amazon, Microsoft, Google, Alibaba, med flera. 

IBM grundades för 107 år sedan och ledde länge på flera sätt IT-utvecklingen, bland annat med sina stordatorer och sin datorplattform IBM PC som är den ännu idag ledande plattformen för person- och serverdatorer. 

IBM:s engagemang för Linux är inte nytt. Företaget började investera i Linux under 90-talet. En dollarmiljardinvestering från IBM i januari 2001 är en av milstolparna i Linux historia – IBM:s status skänkte trovärdighet åt Linux i företagsvärlden under en kritisk tid då konkurrenter som Microsoft lade mycket pengar på att svartmåla och motarbeta Linux.

I ett gemensamt pressmeddelande beskriver de två företagen köpet som en evolution av företagens 20 år gamla samarbete.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)