JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Roboten allt närmare oss

Robotar som kan röra sig i en föränderlig miljö och samtidigt samarbeta med andra robotar och människor – det är vad forskare från bland annat KTH lyckats utveckla. Arbetet har skett inom det europeiska forskningssamarbetet Co4Robots.

– Vi är definitivt, om inte de första, så en av de första i världen som lyckats med denna uppgift, säger Dimos Dimarogonas, koordinator för forskningsprojektet och professor på avdelningen reglerteknik på KTH i ett pressmeddelande

I projektet används Tiago-roboten från Pal Robotics i Spanien.

Roboten har fått förmåga att iaktta och identifiera saker, så att den kan navigera i en föränderligt miljö, till exempel ett kontor eller annan arbetsplats. En person kan ge tecken så att roboten plockar upp en pryl i samarbete med en människa eller en annan robot och sen också släppa när det är dags.

I en demonstration lyckas roboten gång på gång, trots förändrade förutsättningar.

– Detta är en kombination av robotseende, navigation och planering, och allt sker i realtid vilket är det unika, säger Dimos Dimarogonas i pressmeddelandet och tillägger:

– Vi på KTH arbetar med planeringsdelen, och en nyckelfaktor här är att samarbetet med människor eller andra robotar sker när robotarna rör sig.

En viktig parameter är att robotarna kan hantera osäkerhetsfaktorn som finns i miljön och arbetsuppgifterna. Dessutom är robotfunktionen inte plattformsspecifik, utan den kan flyttas över till andra robotar.

Nästa steg i forskningsprojektet ska tas med tyska Bosch.

– Nu ska robotarna ut i en större dynamisk kontorsmiljö, och samarbeta med fler robotar och människor. Eller agenter som vi kallar dem. De ska få mer avancerade arbetsuppgifter, och med olika typer av agenter.

Forskningsprojektet Co4Robots är en del av forskningsprogrammet Horizon 2020.

Läs Elektroniktidningens stora reportage om sociala robotar från tidigare i år (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)