JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FORSKARE: Samordna robottaxi och kollektivtrafik lönar sig

Robottaxi koordinerad med kollektivtransport och vägtullar, kan bli betydligt effektivare i trafiktäta städer. Det konstaterar forskare efter att ha simulerat Manhatttan, New York.

Restid, kostnader och utsläpp kan bli betydligt mindre jämfört med när ingen koordinering sker, enligt forskarna. De räknade ut optimala vägtullar, priser och vägval för tomma och besatta fordon på Manhattan.

Nästa steg för forskarna är att applicera sina modeller på fler städer med andra strukturer på vägar och kollektivtrafik. 

Och så vill de ta fram algoritmer som kan användas för att finjustera vägvalet i realtid, och förfina modellerna att inkludera förseningar och varierande trängsel och efterfrågan.

I en ännu större utökning vill de undersöka om de även kan koordinera laddningen av elbilar för att optimera elkostnaderna. Utan koordinering kan elpriserna öka, men med bra koordinering kan de sänkas.

Läs rapporten här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)