JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Lundaföretaget Acousort – som använder ljudvågor för att sortera och hantera celler – har lanserat en produkt som nu hamnat på tidskriften The Scientists tio-i-topp-lista för 2018 års bästa innovationer.

Bioteknikföretaget Acousort, grundat år 2010, har sina rötter i forskning på Lunds universitet.

Företaget använder en teknik kallad akustofores. Den använder akustiska krafter för att manipulera celler i mikrokanaler. När en cell (eller annan partikel) utsätts för en akustisk stående våg i vätskan förflyttar den sig med en hastighet som beror av cellens storlek och andra fysikaliska egenskaper. På detta sätt kan olika celltyper skiljas ut ur en miljö, såsom blod.

I december lanserade Acousort en produkt – kallad Acouwash – som nu kvalat in på The Scientists lista över årets tio bästa innovationer inom life-science. Acouwash kan enligt företaget tvätta celler på ett effektivt sätt och dessutom separera dem utifrån storlek, med hjälp av ultraljud.

Här kan du läsa hela tio-i-topp-listan (länk).

Akustoforestekniken är baserad på professor Thomas Laurells forskning vid Institutionen för elektrisk mätteknik på Lunds Tekniska Högskola. Där har han i sin forskning bland annat studerat hur ultraljudstekniken kunnat användas för att upptäcka om prostatacancer-celler finns i ett blodprov och även detaljstudera cellers interaktion med läkemedel.

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus