Uppstartsföretaget Minima ska anpassa NXP:s signalprocessor Coolflux till sin teknik som sänker spänningen till tröskelnivån och som också justerar klockfrekvensen efter aktuell arbetsuppgift. Tekniken ska ge en ordentlig energibesparing.
NXP är den första officiella kunden till det Uleåborgsbaserade företaget som grundades för två år sedan.
Allt bygger på att halvledarprocessen är väl karakteriserad och att designen kan ta hand om de processberoende variationer i transistorerna som alltid finns och som dessutom påverkas av temperaturen och spänningen.
– Vår metod kräver väldigt lite handpåläggning. På ungefär två månader kan vi implementera den i en ny halvledarprocess, processor eller DSP, sade Minimas vd Toni Soini för två år sedan.
Han har ett förflutet på Aaltouniversitet och därefter på Nokias modemutveckling i Uleåborg som köptes av Renesas och sedan av Broadcom. Tillsammans med Jani Mäkipää från forskningsinstitutet VTT och Lauri Koskinen från universitetet i Åbo grundade han Minima Processor i april 2016.
Nu har Minima tagit sig an NXP:s signalprocessor Coolflux och ska erbjuda den som ett IP-block med låg effektförbrukning för exempelvis IoT-noder, kroppsnära produkter och andra batteridrivna tillämpningar.
Exakt hur stor energibesparingen blir är inte känt men rent generellt gäller att när arbetsspänningen ligger under tröskelnivån sjunker effektförbrukningen runt 20 gånger. För Coolflux kommer användarna att kunna styra prestanda genom att justera både arbetsspänning och klockfrekvens.